Sergels torg

Tävlingen

 2008 anordnade Eva Bonniers Donationsnämnd,  tillsammans med Stockholms kulturförvaltning en tävling där  Sveriges yrkesverksamma konstnärer inbjöds att delta med förslag på konstverk i stadens offentliga rum. Plats och utförande var valfritt så länge man rörde sig inom stadens gränser.

”Tävlingen omfattar en konstnärlig gestaltning på valfri offentlig plats i Stockholm stad. Förslaget ska vara unikt och får inte tidigare ha offentliggjorts. Deltagande sker under full anonymitet i den första etappen.”
 
Tävlingen bestod sedan i två etapper där fem bidrag valdes ut och tilldelades en summa pengar för att sedan kunna gå vidare till andra etappen. Det vinnande förslaget kungjordes 2009.

Konstnärlig gestaltning i stadens rum

Demokratisk donation

 

 
Det moderna Stockholm skapades med hjälp av tunnelbanan. Storstaden skulle bestå av förorter – mindre, överblickbara områden – där medborgarna kände samhörighet med varandra. Detta skulle »gynna bildandet av en demokratisk människotyp, för vilken friheten och självständigheten kombineras med social ansvarskänsla«. Trots att förutsättningarna förändrats dramatiskt sedan fyrtiotalet har svenskar idag världens högsta tillit till sina medmänniskor och till samhället. Kanske har den utopiska planen haft effekt?

Tunnelbanan kan ses som en symbol för efterkrigstidens demokratisträvanden. Sergelstorg är huvudnumret som kom av sig. Istället för ursprungsförslagets svarta skiffer och vita marmor, valdes av besparingsskäl betongsten som snabbt solkades ner.

Förslaget går ut på att medborgare ska kunna donera bitar av ursprungsförslagets svarta skiffer och vita marmor till Sergelstorg.  Stenarna präglas med nummer som kopplas till donatorernas namn.  Donationen kan tolkas som en hyllning till torget, och ett ansvarstagande för platsen och det demokratiska samhälle vi lever i – alla ska ha möjlighet att donera en sten.

Betongplattorna som byts ut flyttas till Hökarängstoppen, Stockholms högsta punkt, där de gamla Klarakvarteren ligger begravda. Vid denna monumentala gravhög planeras nu världens största skatepark. Sergelstorgs svartvita mönster på stadens högsta punkt skulle tydligt visa parkens urbana ambitioner och att platsen och staden tillhör oss alla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s